poniedziałek, 12 września 2016

Muffiny z herbata ery grey i czekoladą

Przepis znaleziony u krajanki (Mafilki), a przedstawiony moim kubkom smakowym przez jedną z moich kuzyneczek - od niego zaczęła się moja przygoda z muffinami.

3/4 szklanki drobnego cukru
2 szklanki pszennej mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody

1/4 łyżeczki soli

3 torebki herbaty erl grey (ja często daję 3 płaskie łyżeczki tzw. sypanej)

3/4 szklanki gęstej śmietany

2 duże jaja

125 g rozpuszczonego masła

2 tabliczki białej czekolady drobno pokrojonej
Postępujemy jak zwykle z muffinami - sypkie składniki wymieszać w pierwszej misce; mokre lekko ubić w drugiej misce i przelać mokre do sypkich, dodać czekoladę i wymieszać łyżką do połączenia się składników - jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaję odrobinę mleka. Forma muffinkową (12 sztuk) nakładamy masę do pełna. Piec w 170-180 stopniach z termoobiegiem ok 25-30 minut. Mój pierwowzór polecał krótsze pieczenie, ale chyba wszystko zależy od piekarnika.

Życzę smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz