wtorek, 27 września 2016

Kotlet z drobiu

Celem dokonywania wpisów miało być zachęcenie również M. do gotowania. Tym razem uporządkowanie procesu przygotowywania kotletów z fileta drobiowego. Dla ścisłości dodam, że przygotowanie kotletów M. już opanował.

Składniki:

Filet drobiowy
sól, pieprz ewentualnie przyprawa do kurczaka
bułka tarta
jajko
olej

Wykonanie:

1. Filet drobiowy ułożyć na desce, odciąć "polędwiczkę" i przekroić na pół - wtedy ładniej się rozbija i lepiej przepieka, można też "tłuc" całego fileta.

2. Odnośnie rozbijania fileta to jest to krok drugi i najlepiej robić to wkładając do woreczka foliowego - mięso jest delikatne i mogłoby się popsuć przy bezpośrednim kontakcie z tłuczkiem.

3. Teraz przyprawiamy - wystarczy sól i pieprz z obu stron, dla urozmaicenia smaku można z jednej strony potraktować mięso solą i pieprzem, a z drugiej przyprawą do kurczaka.

4. Szykujemy 2 talerzyki - płaski na który wysypujemy bułkę tartą i trochę głębszy do którego wbijamy jajko, wlewamy 2 łyżki wody i roztrzepujemy widelcem do uzyskania jednolitej masy.

5. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz - u nas olej - mięso w dłoń i najpierw kąpiel w jajku, potem suszenie w tartej bułce i na patelnię. Pieczemy z obu stron do przyrumienienia.

W wykonaniu mojego męża - tak zrobiony filecik nabiera iście królewskiego smaku :)

Życzę smacznego!!!!
    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz