wtorek, 20 września 2016

Domowa Tortilla

Szybko i w miarę zdrowo. Byłoby super zdrowo gdybym miała czas na pieczenie samych tortilli, ale te nabywam zazwyczaj w sklepie, z jednego prostego powodu - nie jest ich dużo potrzeba więc szkoda zachodu do ich robienia. Jeśli jednak ktoś ma zacięcie można je zrobić w oparciu o ciasto naleśnikowe wytrawne, zastępując mąkę pszenną - kukurydzianą.

Potrzeba:
- gotowe tortille
- klopsy (zrobione jak kto lubi, jeśli specjalnie robione do tortilli to można dodać przyprawy gyros) lub kotlet z kurczaka tradycyjny lub filet grillowany
- surówka - pokrojona kapusta pekińska jako podstawa plus co tam znajdziemy w lodówce marchew, papryka, ogórek (świeży, kiszony, konserwowy) kukurydza
- sos: majonez + ketchup razem połączyć, dla bardziej oryginalnego smaku można dodać łyżeczkę musztardy, dla łagodności cześć majonezu zastąpić jogurtem

Wykonanie:
Na talerzu układam tortille na nią pokrojone mięso - składam na pół i obok układam drugi "komplet". Talerz na minutkę do mikrofali. W tym czasie łączę sos z surówką. Wyciągam tortillę, nakładam na nią surówkę z sosem, składam by nic nie wypadało. Rodzynkowi owijam papierem by się nie rozpadało i...

Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz