piątek, 30 września 2016

Kotlet schabowy

Zasada ta sama co przy kotlecie drobiowym, ale są pewne uproszczenia.

Składniki:
Schab, który należy pociąć na plastry, jeśli kupilismy w calości 
sól, pieprz
bułka tarta
jajko
olej

Wykonanie:

1. Plaster schabu ułożyć na desce i rozbić dość cienko (im cieniej tym bardziej oszczędny kotlet, a przy okazji bardziej okazały jeśli zastosujemy punkt 5).

2. Przyprawiamy - wystarczy sól i pieprz z obu stron.

3. Szykujemy 2 talerzyki - płaski na który wysypujemy bułkę tartą i trochę głębszy do którego wbijamy jajko, wlewamy 2 łyżki wody i roztrzepujemy widelcem do uzyskania jednolitej masy.

4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz - u nas olej - mięso w dłoń i najpierw kąpiel w jajku, potem suszenie w tartej bułce i na patelnię. Pieczemy z obu stron do przyrumienienia.

5. Czynność obtaczania w jajku i bułce można powtórzyć - kotlet będzie bardziej "treściwy" znaczy kaloryczny i sycący.

Zastanawiam się czy już jadłam schabowego w wykonaniu męża - znaczy trzeba go szybko zaplanować :)

Życzę smacznego!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz