piątek, 30 września 2016

Łazanki na makaronie

Ktoś powie zbrodnia - łazanki na makaronie? Ja wtedy odpowiem - nie pamięta wół jak cielęciem był. Dla osoby, która zaczyna przygodę z kuchnią to już jest szczyt komplikacji, nie dokładajmy jeszcze robienia lanych klusek. danie łatwo można zrobić z resztek i podać na kolację z barszczykiem w kubeczkach. Proporcje podaje tylko przykładowe, na start - uda się zawsze.

Składniki:
0,4 lub 0,5 kg makaronu
tyle samo pieczarek i kapusty (choć tu proporcje można dobrać wg własnego smaku)
cebula (może być, nie musi)
przyprawa typu warzywko
pieprz
olej


Po pierwsze makaron przygotowujemy wg opisu na paczce. Można użyć łazanek, ale dobrze sprawdzają się też świderki (te robimy najczęściej), muszelki, rurki. 

Kapusta - to najtrudniejsza część - wyjątkowo oporni mogą kupić gdzieś zasmażaną w garmażerce. Pozostali kiszoną kapustę zalewają wodą tak by całą ją przykryć i gotują z liściem laurowym (1 lub dwa na 0,5 kg) i zielem angielskim (3-4 na 0,5 kg) do miękkości. Garnek z uchyloną pokrywką. Uwaga żeby woda nie wyparowała i się nie przypaliło.

Na patelnię wylewamy olej by zakrył dno i dodajemy pokrojone tak jak lubimy pieczarki (jedni myją je tylko, inni jeszcze obierają - wg uznania). Podsmażamy, można dodać pokrojoną w kostkę cebulę, ale nie jest to konieczne. Do tego dodajemy ugotowaną, lekko odsączoną kapustę, podsmażamy i do tego ugotowany makaron. Całość przyprawiamy pieprzem i "Warzywkiem". Jeśli mamy wrażenie, że jest za suche dodajemy jeszcze oleju.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz